Enviament gratuït a partir de 100€ a península i balears
tipos de madera maderas frondosas testa de roble

Quines fustes són antibacterianes?

Si alguna vegada t’has preguntat quin tipus de taula de tallar és millor per a la teva cuina des d’una perspectiva higiènica, pots saber quines fustes són antibacterianes.

Encara que els materials sintètics, com el plàstic o l’acer inoxidable, semblin més fàcils de netejar, diverses investigacions suggereixen que certes fustes posseeixen propietats antibacterianes naturals que les converteixen en aliades ideals per a la seguretat alimentària.

A continuació, explorarem les característiques antibacterianes de les fustes més utilitzades per a taules de tallar, fent especial èmfasi en el roure, que ha demostrat ser un dels tipus de fusta més eficaços a l’ hora d’ eliminar bacteris.

Per què la fusta és antibacteriana?

La fusta conté compostos naturals, com tanins i resines, que dificulten la supervivència de bacteris nocives en la seva superfície.

A més, la seva estructura porosa crea un entorn inadequat per a la proliferació dels bacteris.

A diferència dels materials plàstics, en els quals els bacteris poden acumular-se en les marques de talls, la fusta tendeix a “encapsular” i aïllar els microorganismes, reduint la seva capacitat de multiplicació.

El roure: la fusta que té propietats antibacterianes

Si et preguntes quines fustes són antibacterianes, entre les diferents fustes disponibles, el roure s’ha posicionat com una de les opcions més segures i eficaces.

Segons investigacions realitzades per l’Institut Tecnològic Danès, les taules de roure poden eliminar de forma significativa els bacteris nocives inoculats després de la seva neteja amb aigua a pressió.

Aquest estudi va revelar que, en comparació amb plàstics o acer inoxidable, el roure assoleix una reducció molt més ràpida i eficient del nombre de bacteris presents a la seva superfície. No per altra raó s’ ha utilitzat històricament aquesta fusta per a multitud d’ aplicacions relacionades amb aliments.

quines fustes són antibacterianes
Gràfics d ‘ estudi Institut tecnològic Danès

Per què el roure és tan eficaç?

  • Tanins naturals: El roure conté un alt percentatge de tanins, que actuen com a potents agents antimicrobians.
  • Estructura porosa i fibra compacta: La densitat del seu gra i la seva porositat controlada permeten “atrapar” bacteris a l’interior, on aquestes acaben morint per falta de condicions ideals.

Detall ampliat de la veta de la fusta de roure ibèric (els porus són als anells fins)

Altres fustes recomanades per a les teves taules de tallar

Tot i que el roure brilla per la seva eficàcia, no és l’única fusta amb qualitats antibacterianes destacables. Altres alternatives també ofereixen seguretat alimentària i durabilitat són:

  • Auró (Maple): Amb un gra tancat i duresa moderada, és una de les fustes favorites en cuines professionals. Els seus porus fins dificulten la retenció d’humitat i bacteris.
  • Iroko: Aquesta fusta africana és coneguda per ser similar a la teca de Birmània. Extremadament resistent a la intempèrie i a la humitat, es recomana per a taules que hagin d’ estar en contacte recurrent amb aliments humits. A causa del seu por gruixut a testa, es recomana hidratació i manteniment regular.
  • Noguera (Walnut): A més de la seva estètica fosca i elegant, el noguer posseeix propietats antimicrobianes naturals que contribueixen a mantenir la superfície més higiènica.

Cura i manteniment: clau per a la higiene

L’elecció de la fusta és important, però igual o més rellevant és la cura que li dediquis a la teva taula de tallar:

  1. Rentat immediat: Després de cada ús, renta la taula amb aigua calenta i sabó suau, eliminant restes d’ aliments.
  2. Assecament complet: Deixa assecar la taula a l’ aire lliure en posició vertical. Una superfície humida afavoreix el creixement microbià.
  3. Aceitat regular: Aplica oli mineral o específic per a taules de tallar per mantenir la fusta nodrida i “sellada”, prolongant la seva vida útil i propietats antibacterianes.

Conclusió sobre quines fustes són antibacterianes

Quan es tracta d’higiene i seguretat alimentària a la teva cuina, les taules de fusta ofereixen una defensa natural contra els bacteris que molts no esperen.

Lluny de ser un material obsolet, la fusta compta amb avantatges biològics intrínseques que la converteixen en una excel·lent aliada enfront d’altres materials com el plàstic o l’acer inoxidable.

Optar per una taula de roure, aururera, hi hagi o nogal, i cuidar-la adequadament, assegurarà un entorn més segur i saludable per a les teves preparacions culinàries.

Lectures recomanades sobre quines fustes són antibacterianes:

  • Resum de l’estudi realitzat per l’institut tecnològic Danés : Aquí

FAQ: Preguntes freqüents

Què significa que una fusta sigui antibacteriana?

Una fusta antibacteriana té propietats naturals que inhibeixen el creixement i la proliferació de bacteris a la seva superfície. Això es deu a components com els tanins i la lignina, que actuen com a agents antimicrobians. Aquestes propietats fan que certes fustes siguin ideals per a entorns on la higiene és essencial, com cuines i hospitals.

Quins tipus de fusta tenen propietats antibacterianes?

Algunes fustes reconegudes per les seves propietats antibacterianes inclouen:

  • Pi: Conté extractius naturals que limiten el creixement de bacteris i fongs.
  • Acàcia: La seva resistència a la humitat i propietats antibacterianes la fan adequada per a estris de cuina.
  • Olivera: Conegut per la seva resistència natural a la humitat i els bacteris, és comú en taules de tallar i estris.
  • Bambú: Tot i que tècnicament és una herba, el bambú té propietats antibacterianes i és menys porós que altres fustes.

Com actuen les propietats antibacterianes de la fusta?

L’ estructura porosa de la fusta permet que els bacteris siguin absorbits i atrapats al seu interior, on moren a causa de la manca de nutrients i l’ acció de compostos antimicrobians naturals presents a la fusta.

Les taules de tallar de fusta són més higièniques que les de plàstic?

Sí, estudis han demostrat que els bacteris tenen una menor taxa de supervivència en superfícies de fusta en comparació amb les de plàstic. Mentre que a les taules de plàstic els bacteris es poden multiplicar, a les de fusta són absorbides i eliminades més ràpidament.

Quines cures requereixen les fustes antibacterianes?

Per mantenir les propietats antibacterianes de la fusta:

  • Neteja: Rentar amb aigua tèbia i sabó després de cada ús.
  • Assecatge: Assecar completament per evitar l’ acumulació d’ humitat.
  • Manteniment: Aplicar periòdicament oli mineral apte per a aliments per preservar la fusta i prevenir esquerdes.

És segur fer servir estris de fusta a la cuina?

Sí, els estris de fusta són segurs i, gràcies a les seves propietats antibacterianes, poden ser més higiènics que els d’altres materials. Tanmateix, és important mantenir una bona higiene i reemplaçar-los si presenten esquerdes profundes o danys significatius.

Les propietats antibacterianes de la fusta es perden amb el temps?

Les propietats antibacterianes naturals de la fusta poden disminuir si no es cuida adequadament. El manteniment regular, com la neteja i el tractament amb olis adequats, ajuda a preservar aquestes propietats.

Quines aplicacions tenen les fustes antibacterianes?

Les fustes amb propietats antibacterianes són ideals per:

  • Estris de cuina: Taules de tallar, culleres, espàtules.
  • Mobiliari: Taules, encimeres, mobles de bany.
  • Revestiments: Sòls i parets en entorns on la higiene és crucial.

Hi ha tractaments que millorin les propietats antibacterianes de la fusta?

Sí, alguns tractaments i acabats poden potenciar les propietats antibacterianes de la fusta. Per exemple, certs fabricants apliquen tecnologies avançades que eliminen fins al 99,9% dels bacteris superficials en 24 hores.

La fusta és antibacteriana?

Sí, diverses investigacions han demostrat que la fusta té propietats antibacterianes naturals. Això es deu a la presència de compostos com els tanins i resines, que dificulten la supervivència de bacteris a la seva superfície. A més, la seva estructura porosa pot encapsular i aïllar microorganismes, reduint la seva capacitat de multiplicació.

Quina fusta és més antibacteriana?

El roure destaca per la seva alta eficàcia antibacteriana. Estudis han demostrat que les taules de tallar de roure poden eliminar bacteris nocives de manera significativa després de la seva neteja. Això s’ atribueix al seu alt contingut de tanins i a la seva estructura porosa que dificulta la proliferació bacteriana.

La taula de tallar és antibacteriana?

Les taules de tallar de fusta, especialment les de roure, nogal i bambú, posseeixen propietats antibacterianes naturals. Aquestes fustes poden inhibir el creixement de bacteris a la seva superfície, oferint una opció higiènica per a la preparació d’ aliments.

La fusta de nogal és antibacteriana?

Sí, la fusta de nogal conté tanins que li confereixen propietats antimicrobianes. Això la fa adequada per a la fabricació d’ estris de cuina i taules de tallar, ja que pot ajudar a inhibir el creixement de bacteris en la seva superfície.

Les fustes exòtiques són antibacterianes?

Algunes fustes exòtiques, com la teca i l’iroko, posseeixen propietats antibacterianes naturals. Tanmateix, és important considerar que no totes les fustes exòtiques tenen aquestes propietats, i algunes poden contenir olis naturals que no són segurs per al contacte amb aliments.

Què tan efectives són les taules de tallar de fusta davant les de plàstic?

Les taules de tallar de fusta han demostrat ser més efectives a inhibir el creixement bacterià en comparació amb les de plàstic. Estudis indiquen que els bacteris moren més ràpidament en superfícies de fusta a causa de les seves propietats naturals, mentre que en el plàstic poden sobreviure i multiplicar-se.

Com s’han de netejar les taules de tallar de fusta per mantenir les seves propietats antibacterianes?

És recomanable rentar les taules de fusta a mà amb aigua tèbia i sabó suau, assecar-les completament i aplicar periòdicament olis minerals o específics per a fusta. Evita submergir-les en aigua o col·locar-les al rentaplats, ja que la humitat excessiva pot deteriorar la fusta i afectar les seves propietats .

És segur fer servir taules de tallar de fusta per a tota mena d’aliments?

Sí, les taules de fusta són segures per tallar diversos tipus d’aliments. No obstant això, es recomana utilitzar taules separades per a carns crues i altres aliments per evitar la contaminació creuada, i assegurar-se de netejar-les adequadament després de cada ús

Quines diferències hi ha entre les fustes dures i toves en termes antibacterians?

Les fustes dures, com el roure i el nogal, solen tenir una major densitat i contingut de tanins, cosa que els confereix millors propietats antibacterianes en comparació amb algunes fustes toves .

És recomanable usar taules de tallar de fusta en ambients humits?

La fusta pot absorbir humitat, cosa que podria afectar la seva durabilitat. Tanmateix, amb un manteniment adequat i assegurant un assecat complet després de cada ús, les taules de fusta es poden utilitzar en ambients humits sense problemes .

Les propietats antibacterianes de la fusta són suficients per garantir la seguretat alimentària?

Si bé la fusta té propietats antibacterianes naturals, és fonamental complementar-les amb bones pràctiques d’higiene, com una neteja adequada i l’ús de taules separades per a diferents tipus d’aliments, per garantir la seguretat alimentària .

Descobreix les nostres taules per a cuina exclusives

Segueix-me a Instagram

Subscriu-te i comença a estalviar

FORMULARI

Segueix-me a Instagram

Subscriu-te al meu newsletter

Accés exclusiu a novetats, ofertes...
Enviaments gratuïts a Península
a partir de 100 €
Pagament Segur Online
Targeta de crèdit i Paypal